Đuro Korać: Industrija digitala u Hrvatskoj proteklih godina prolazi kroz veliku transformaciju

Približava nam se završetak još jedne sezone natjecanja MIXX Awards Croatia, čak trinaestog dosad. Natjecanje bilježi kontinuirani rast, a ove godine letvica je podignuta – pristiglo je gotovo 130 projekata, što je povećanje od čak 38 % u odnosu na prošlu godinu. Upravo smo tim povodom odlučili porazgovarati s Đurom Koraćem, kreativnim i UX direktorom u Nivasu, a ujedno iskusnim članom žirija, kao i Organizacijskoga odbora natjecanja MIXX. Upitali smo ga kako izgleda behind the scenes natjecanja poput MIXX-a, kakvi su njegovi stavovi o tržištu, što nam nosi budućnost – ali i kakvi će projekti biti proglašeni najboljima na glavnoj pozornici Dana komunikacija 22. travnja!

Kao novi član Organizacijskoga odbora natjecanja, možete li nam kratko navesti čime se zajednički bavite te postoje li neki zadaci Odbora koje niste očekivali?

Organizacijski odbor zadužen je za usklađivanje natjecanja s globalnim standardima, kvalitetnu i pravovremenu komunikaciju sa žirijem i prijaviteljima.

Osnovna je uloga MIXX OO-a pružiti cjelogodišnju podršku natjecanju MIXX kroz razne aktivnosti poput revizije i dorade pravilnika, pružanja logističke podrške žiriju i predsjedniku žirija, edukacija te davanja suda o rubnim slučajevima koji se pojavljuju za vrijeme prijave i žiriranja radova. Prednost je OO-a što se radi o ljudima s puno iskustva, koji su uglavnom prisutni ili uključeni u MIXX od samih početaka, a s obzirom na to da se dobro poznajemo i dobro poznajemo tematiku, odluke donosimo brzo i efikasno imajući u vidu prošle i buduće situacije na koje se one mogu odnositi. Ukratko, funkcija je OO-a je pobrinuti se da sve oko MIXX-a funkcionira glatko.

Koja je u toj budućnosti uloga MIXX-a kao natjecanja? Koji je općenito MIXX-ov značaj na tržištu?

Kao jedno od prvih natjecanja te vrste, MIXX se etablirao kao najznačajnija nagrada u sferi digitalnog marketinga u Hrvatskoj. Značajan je za sve sudionike na tržištu, od agencija do klijenta te šire javnosti, a pruža jedinstveni uvid u najbolje od najboljeg u digitalnoj industriji. Kvaliteta radova i prijava kroz godine značajno se promijenila (nabolje), što govori u prilog MIXX-a kao referentnog ogledala domaće oglašivačke industrije u onlineu. Prepoznavanje izvrsnosti u našoj industriji posebno je bitno s obzirom na to da je riječ o „najmlađem“ mediju te je svaka vrsta podrške i promocije bitna, kao i stvaranje vlastitih tradicija od kojih je MIXX jedna od najvažnijih.

Kako biste opisali industriju digitala u Hrvatskoj i što mislite – što nas očekuje tijekom sljedećih pet godina?

Industrija digitala u Hrvatskoj proteklih godina prolazi kroz veliku transformaciju potaknutu okrupnjavanjem, tj. ulaskom velikih stranih agencija u  vlasničke strukture hrvatskih agencija. Izazov u predstojećim godinama bit će pozicionirati Hrvatsku kao relevantni centar kompetencija za tržište cijele Europe, kako bi ulazak stranog kapitala imao pozitivne utjecaje na cijelo tržište

A kakvi su planovi Vaše tvrtke? Kojim se od projekata ili postignuća u posljednje vrijeme posebno ponosite i čega biste voljeli više i ubuduće?

Pripremamo se za sljubljivanje s umjetnom inteligencijom u svim aspektima poslovanja, te redefiniranje paradigmi efikasnosti, učenja, kontrole kvalitete i dr. Što se tiče Nivasa, sprema nam se puno zanimljivih stvari, a uskoro će i jedan naš proizvod ugledati svjetlo dana.

S obzirom na Vaše bogato iskustvo u žiriranju MIXX-a, ali i na situaciju na tržištu i trendove, kao i rekordna 62 finalista, kakve projekte možemo očekivati kao pobjednike ovogodišnjega natjecanja?

Prije svega treba napomenuti da se kvaliteta prijavljenih radova i dalje podiže, tako da ove godine možemo očekivati puno profesionalno odrađenih projekata u finalu, a izvrsnost u ideji, konceptu, izvedbi ili rezultatima doći će do izražaja više nego ikad, jer se postaje sve teže izdvojiti u velikom broju kvalitetnih radova.

Published