IAB Croatia izdao prve smjernice za Digital Out-of-Home oglašavanje na hrvatskom tržištu

Domaćoj su industriji prvi put dostupne ažurne informacije i preporuke o mediju koji na javnim površinama dopire do prolaznika u pokretu i koristi upečatljivo ciljano oglašavanje.

U fragmentiranom medijskom krajoliku, učinkovitost i raspon mogućnosti Digital Out-of-Home (DOOH) oglašavanja stručnjacima za digitalni marketing od značajne su važnosti kada je riječ o vidljivosti brendova. IAB Croatia, hrvatska podružnica organizacije IAB Global Network koja okuplja svjetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde, pripremio je Smjernice za DOOH oglašavanje, prvi dokument na domaćem tržištu koji obuhvaća informacije o formatima, planiranju i zakupu, kao i najboljim praksama DOOH oglašavanja.

Cilj je smjernica okupljanjem važnih uvida na jednom mjestu i dijeljenjem kvalitetnih primjera unaprijediti prakse digitalne industrije. Dokument sadrži definicije DOOH oglašavanja, uvid u funkcioniranje njegove tehnologije te odrednice bihevioralnoga zakupa. Donosi informacije o učinkovitosti ove vrste oglašavanja te njegova daljnjeg razvoja, a dostupne su i studije učinkovitosti temeljene na lokaciji, kao i studije pješačkoga prometa, koje predstavljaju koristan izvor za iskorištavanje punoga potencijala DOOH-a te sadržavaju i važan dodatak: tablicu matrice Digital Out-of-Home formata.

Prema istraživanju investicije u medije, tržište DOOH oglašavanja kontinuirano raste. K tome, Hrvatska danas ima jednu od najmodernijih mreža za vanjsko digitalno oglašavanje u Europi, a oglašivači to znaju iskoristiti. Vrijeme je da DOOH industrija dobije vlastiti standard, poručio je Dean Udatny (direktor marketinga, Go2Digital), član radne skupine IAB-a Croatia za DOOH oglašavanje.

Digital Out-of-Home oglašavanje prisutno je u gotovo svim oblicima i veličinama, u velikim i malim formatima, a može se naći u javnim prostorima, gusto naseljenim gradskim područjima, uz autoceste i privatne objekte. Prednosti su mu full-motion video, dinamični sadržaj u stvarnom vremenu, povezivanje s angažmanom na društvenim mrežama, mobilno geotargetiranje, interaktivni zaslon osjetljiv na dodir, prepoznavanje gesta i mnoge druge.

Za hrvatsko tržište smjernice su na temelju dokumenta IAB Digital Out-of-Home Buyer’s Guide globalnog Interactive Advertising Bureaua prilagodili stručnjaci radne skupine za Digital Out-of-Home oglašavanje IAB-a Croatia: Dean Udatny (Go2Digital), Irena Andučić Selthofer (OMD), Ivo Knežević (Zagrebačka banka), Irena Petek (Studio Nexus), Maša Savićević (EssenceMediacom) i Hrvoje Vujnović (Zagrebačka banka).

DOOH industrija preuzima dominantnu poziciju na OOH-u, posebice zbog noviteta i inovacija koje donosi. Kako bismo dodatno potakli razvoj u ovom segmentu tržišta, važno je razumjeti ga i postaviti standarde, izjavila je Irena Petek (generalna direktorica, Studio Nexus), članica radne skupine.

Dokument je predstavljen i na okruglom stolu naziva Beyond the Screen: Mastering Digital Out-of-Home Advertising by IAB Croatia krajem travnja u sklopu Dana komunikacija, ključnom događanju za komunikacijsku struku i digitalnu industriju u Hrvatskoj koji okuplja lidere iz Hrvatske i regije, ali i cijeloga svijeta.

Naše tržište prvi put ima strukovni dokument koji definira standarde ovoga medija, što je važan temelj tržišne regulacije u vremenu kada su mogućnosti DOOH-a sve veće, izjavila je Dunja Ivana Ballon, izvršna direktorica IAB-a Croatia.

Smjernice u elektroničkom obliku dostupne su na poveznici. Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Published