IAB Croatia izdao smjernice za native oglašavanje

Hrvatskom su tržištu prvi put dostupne ažurne informacije i preporuke o formatima native oglasa i najboljim praksama jednog od najpopularnijih formata oglašavanja danas.

Native oglašavanje nije novi koncept, no neprestano dobiva na važnosti u svijetu oglašavanja, osobito s ciljem pružanja besprijekornih iskustava oglašavanja korisnicima. IAB Croatia, domaća podružnica organizacije IAB Global Network koja okuplja svjetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde, pripremio je Smjernice za native oglašavanje s ciljem pružanja ažurnih informacija o formatima native oglasa, položajima i najboljim praksama.

Smjernice pomažu oglašivačima i agencijama za tržišno komuniciranje unaprijediti vlastite prakse. Svi zainteresirani u smjernicama mogu pronaći definicije native oglašavanja, kao i uvid u to kako ono funkcionira, koji su formati oglasa dostupni i najbolje prakse za potrošače. Smjernice se također dotiču budućnosti native oglašavanja te njegovog daljnjeg razvoja, a dostupne su i studije slučaja, koje će biti koristan izvor primjera iz prakse kako iskoristiti puni potencijal native oglasa.

Native je danas prvi izbor oglašivača koji se žele povezati s aktivnom ciljanom publikom, a u povijesti digitalnog oglašavanja ni jedan format nije imao veći utjecaj ili engagement te učinkovitiju statistiku temeljenu na metrici – stoga je cilj IAB-ovih smjernica osigurati kupcima učinkovitu realizaciju kampanja te istražiti ulogu nativea kao ključa za rast u drugim digitalnim kanalima kao što su e-commerce, CTV i DOOH.

Ove su smjernice pripremili stručnjaci radne skupine IAB-a Europe za kanale i formate koja djeluje u okviru Odbora za oglašavanje brendova, a za hrvatsko tržište smjernice je prilagodila radna skupine IAB-a Croatia za native oglašavanje.

Native oglašavanje je jedan od najčešće korištenih oblika oglašavanja. Od svog začetka ne prestaje dobivati na važnosti, a danas je model koji ostvaruje najveću stopu engagementa. Native također donosi niz etičkih izazova, kao što su mogućnosti zbunjivanja ili zavaravanja potrošača, što naravno nije dobro ni za kvalitetu života potrošača a niti za povjerenje u oglašivače“, izjavio je Vanja Bertalan (CEO agencije Human), član radne skupine IAB-a Croatia za native oglašavanje.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Smjernice možete preuzeti u elektroničkom obliku ovdje.

Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Published