IAB Europe izdao smjernice za donošenje održivih odluka o poslovanju u digitalnoj industriji

IAB Europe, ključno europsko udruženje tvrtki za digitalno oglašavanje i marketing, čiji je aktivni član i IAB Croatia, izdao je smjernice za donošenje održivijih odluka o poslovanju. Cilj je smjernica tvrtkama digitalne industrije omogućiti da lakše i informiranije donose odluke te pritom uvijek u vidu imaju održivi razvoj.

Pojmovi kao što su održivo, zeleno ili net-zero sve se češće pojavljuju u digitalnom oglašavanju te je stoga iznimno važno da tvrtke razumiju što zapravo znače. Kako u industriji pronalazimo i sve više primjera tzv. greenwashinga, važno je da tvrtke pažljivo biraju partnere s kojima će raditi i marljivo procjenjuju vlastite tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš. Tome se pokušava doskočiti i uz pomoć političkih odredbi, dok se tvrtke trebaju pobrinuti da su odluke koje donose u skladu sa stvarnim ciljevima održivosti.

Smjernice za donošenje održivih odluka o poslovanju sastavili su članovi Odbora za standarde održivosti (Sustainability Standards Committee) IAB-a Europe, a u radu Odbora aktivno sudjeluje i IAB Croatia. Smjernice nude ne samo zanimljive uvide nego i praktične savjete koji će tvrtkama i organizacijama pomoći da odluke usmjerene na postizanje ciljeva održivosti donose informirano.

Tako se u smjernicama govori o okolišnim pitanjima, zakonima i smjernicama koje je donijela EU, načelima protiv greenwashinga, socijalnim aspektima te o pitanju kako donošenje održivih odluka može pozitivno utjecati na gospodarstvo.

Kako je istaknula Townsend Feehan, izvršna direktorica IAB-a Europe, ove će se smjernice nadopunjavati detaljnijim poslovnim izvješćima, protokolima i pregledima postignutih ciljeva održivosti kako bi tvrtke mogle lakše žonglirati okolišnim, socijalnim i upravljačkim kriterijima imajući pritom na umu i ekonomske faktore.

Cijeli tekst smjernica možete pronaći na poveznici.

 

 

Published