IAB Europe objavio Smjernice za transparentnu provedbu Akta o digitalnim uslugama

Objavljene su Smjernice za transparentnu provedbu Digital Services Acta (Akt o digitalnim uslugama), kojima je svrha pomoć online platformama u ispunjavanju zakonskih zahtjeva za objavu informacija svojim korisnicima. Kako bi olakšali ovaj proces, IAB Tech Lab i radna skupina IAB-a Europe standardizirali su prikupljanje podataka, kompilaciju i prijenos uz dokument Technical specifications and Implementation guidelines.

Akt o digitalnim uslugama, koji je usvojen u listopadu 2022., obvezuje online platforme na transparentnost s ciljem poboljšanja povjerenja potrošača i poslovnih subjekata u online proizvode, usluge i oglašavanje. Na snagu će stupiti 16. veljače 2024. godine, a DSA propisuje omogućavanje pristupa određenim informacijama za korisnike na online platformama u stvarnom vremenu. Ključno je naglasiti da se moraju iznijeti informacije kao što su identitet oglašivača, identitet pojedinca ili tvrtke koja financira oglas, glavni parametri za ciljno oglašavanje i još nekoliko informacija o samom oglasu.

U radnoj skupini sudjeluju tehnološki i pravni stručnjaci niza tvrtki diljem oglašivačke industrije, a radna je skupina napisala ove nove Smjernice kako bi podržala provedbu standardiziranog pristupa prikupljanju, kompiliranju i prijenosu potrebnih podataka koji bi bio u skladu s transparentnim zahtjevima DSA-e.

IAB Europe poziva sve zahvaćene ovim novim Smjernicama da ih primijene u svojem poslovanju, a Smjernice za transparentnu provedbu DSA-e i više informacija o ovoj temi možete pronaći na poveznici.

Published