Novo Valiconovo izvješće otkriva da je inflacija negativno utjecala na više od 60% stanovnika Hrvatske

Novo izvješće Valicon Consumer Insight Travanj 2024. još jednom donosi temeljiti pregled aktualnog stanja na tržištu u jugoistočnoj Europi (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija). U svim je državama dokazan porast u optimizmu i generalnom zadovoljstvu situacijom, a u Srbiji je došlo do najvećeg porasta konzumerizma u odnosu na posljednji kvartal 2023. godine.

Istraživanje je pokazalo da je u svim državama došlo do poboljšanog financijskog statusa pojedinaca s time da je najveći porast zabilježen u Srbiji, a najmanji u Sloveniji. Inflacija je u cijeloj regiji najveći uzrok zabrinutosti, uz klimatske promjene i trenutnu političku situaciju koje zbrinjavaju 30-ak% ispitanika. Zabrinjavajuća statistika za Bosnu i Hercegovinu pokazuje da 27% stanovnika više ne štedi, iako su to dosada radili.

Unatoč činjenici da Slovenija ima najveću prosječnu plaću i najnižu stopu nezaposlenosti, stanovnici i dalje pokazuju zabrinutost za ekonomsko zdravlje države. Gotovo četvrtina Hrvata smatra da im financijska situacija postaje lošija, Bosna i Hercegovina se i dalje bori s najnižom prosječnom plaćom i sve većom stopom nezaposlenosti, a u Srbiji je zabilježen značajan pad postotka ljudi koji se žale na svoje financijsko stanje.

Važno je naglasiti da je u Hrvatskoj i Sloveniji oko polovice stanovništva odustalo od nepotrebnih usluga i proizvoda, dok je u Bosni i Hercegovini i Srbiji to napravilo tek nešto više od 30% stanovnika.

Cjeloviti prikaz rezultata ovog istraživanja pronađite na poveznici.

Published