Retail Media: IAB Europe objavio dokument s ciljem standardiziranja oglašavanja u maloprodaji

Retail Media doživljava eksponencijalni rast u posljednjih nekoliko godina. Krećući se od općenite rasprave do fenomena u koji se mnogo ulaže i o kojem se puno raspravlja, IAB Europe predviđa da će preteći tradicionalnu linearnu televiziju do 2026. godine, s potrošnjom koja će doseći 25 milijardi eura.

No, kako se sve više ulaže u ovaj kanal, pojavila se veća potreba za mjerljivošću i transparentnošću kako bi se osigurala njegova kontinuirana uspješnost. IAB-ovi standardi za mjerenje Retail Media oglašavanja za Europu stvoreni su s ciljem pružanja kupcima okvira za konzistentne metrike kako bi usporedili ulaganja u maloprodajne medije.

Standardi mjerenja razvijeni su nakon konzultacija s trgovcima i medijskim kupcima (brendovima i agencijama) i obuhvaćaju sljedeća područja:

  • primarne medijske metrike (uključujući vidljivost, IVT) kako bi se osiguralo da digitalni oglasi maloprodajnih medija slijede iste standarde kao i drugi digitalni oglasi
  • metrike pripisivanja kako bi se osiguralo da brendovi mogu usporediti svoja oglašavanja koristeći standardno vremensko razdoblje i definiciju iROAS-a
  • dodatni uvidi u ovu vrstu oglašavanja kako bi se dodatno istaknuli jedinstveni uvidi koje mreže maloprodajnih medija mogu pružiti.

Konačni su standardi kreirani nakon razdoblja javnih komentara između veljače i ožujka 2024., gdje je širok raspon dionika industrije iz cijele Europe pružio povratne informacije i uvide kako bi oblikovali konačnu verziju.

Dokument s cjelovitim standardima možete preuzeti ovdje, a FAQ dokument možete pronaći na poveznici.

Published