Europski je parlament usvojio Direktivu o osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju

U srijedu, 17. siječnja Europski je parlament usvojio Direktivu o osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju (Empowering Consumers for the green transition), koja zabranjuje određene oglašivačke prakse vezane uz tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš. ‘Prijedlog direktive o Osnaživanju potrošača u području Zelene tranzicije’ predstavlja amandmansku direktivu na Direktivu EU-a o nepoštenim poslovnim praksama. To znači da će određene oglašivačke prakse koje se odnose na tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš uskoro moći biti kvalificirane kao nepoštene poslovne prakse i time biti sankcionirane prema okviru Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Prema novim će pravilima biti zabranjeno iznositi općenite tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš bez provođenja stvarnih koraka u praksi vezanih uz navedenu tvrdnju. ‘Pogodan za okoliš’, ‘eco-friendly’, ‘carbon-friendly’ i ‘biorazgradiv’ samo su neke od tvrdnji koje odaju dojam pozitivnog utjecaja na okoliš, a nisu bazirane na ekološkom utjecaju koji je znanstveno dokazan. Također je zabranjeno tvrditi da proizvod ili poslovanje u svojoj cijelosti ima pozitivan učinak na okoliš, a to je zapravo samo djelomično slučaj.

Osim toga, Europski parlament želi dodatno istaknuti važnost postojećih i službeno priznatih programa označavanja poput programa dodjele znaka za okoliš EU-a. U budućnosti će se u EU-u dopuštati samo oznake održivosti temeljene na službenim certifikacijskim shemama ili one oznake koje su odobrila javna tijela.

Direktiva sada treba dobiti konačno odobrenje od Vijeća, nakon čega će biti objavljena u Službenom listu, a države članice su obvezne unutar 24 mjeseca Direktivu primijeniti u svojem nacionalnom zakonodavstvu. To znači da se može očekivati da će ova Direktiva početi primjenjivati, ovisno o brzini prenošenja u različitim državama članicama, najvjerojatnije između sredine 2025. i početka 2026. godine.

Ovdje možete pronaći video službene press konferencije za više podataka o ovoj temi.

Published