IAB Croatia izdao je smjernice za pažnju u digitalnom marketingu IAB-a Croatia

U obilju digitalnih sadržaja u kojemu je sve teže zadržati pozornost korisnika, brojni su oglašivači u potrazi za novim načinima mjerenja pažnje. IAB Croatia tim povodom donosi važne smjernice za pažnju u digitalnom marketingu te korisne alate, najbolje prakse i studije slučaja. Smjernice će biti predstavljene i na Danima komunikacija u razgovoru Attention, Now!

Budući da su potrošači izloženi tisućama oglasa dnevno, postaje sve teže zadržati njihovu pažnju, a porast broja oglasa odražava se u sve većem broju digitalnih uređaja koji se često koriste istodobno. Iz perspektive digitalnog marketinga nailazimo na čitav niz izazova koji bi mogli poremetiti postojeća mjerenja u marketingu. Neki od izazova su fragmentacija publike, eksplozija novih kreativnih modela te ukidanje kolačića treće strane.

Stoga je IAB Croatia, hrvatska podružnica organizacije IAB Global Network koja okuplja svjetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde pripremio dokument Smjernice za pažnju u digitalnom marketingu IAB-a Croatia kako bi pružio relevantne informacije o novim načinima mjerenja pažnje s ciljem ostvarivanja boljih poslovnih rezultata i smanjenja gubitaka.

Zašto je pažnja važna? Koji su alati za mjerenje pažnje trenutno dostupni? Kako izgledaju primjeri uporabe ovih alata? Kako najbolje možemo integrirati mjerenje pažnje u svoje oglašivačke kampanje? Ovo su samo neka od pitanja na koja će odgovore ponuditi smjernice. U smjernicama možemo pronaći prijedlog okvira za mjerenje pažnje, najbolje prakse njegove implementacije te analize slučajeva koje pokazuju kako se alati za mjerenje koriste u stvarnom svijetu.

Ove su smjernice o pažnji u digitalnom marketingu sastavili stručnjaci iz Radne skupine IAB-a Croatia za pažnju u digitalnom marketingu: Josip Balek (mmb media agentur), Anja Burčak (Wiener osiguranje), Kristijan Gregorić (Valicon), Marko Jambrešić (Dentsu Croatia), Mia Lasić (Addiko Bank), Saša Milinović (OMD), Damjan Planinc (Teads), Barbara Priselac (Valicon) i Matija Vučković (Eskimi), a na temelju dokumenta IAB Europe’s Guide to Attention in Digital Marketing. Smjernice služe kao uvod u ovu temu i kao poziv na raspravu o tome u kojem bi se smjeru mjerenje pažnje trebalo kretati u narednim godinama.

O ovoj ćete temi imati priliku slušati i na ovogodišnjim Danima komunikacija:

Borba za pažnjom nikada ne prestaje, ali krajnji cilj nije samo uhvatiti nečiji pogled, već ga i zadržati. Svaki scroll, swipe i klik bore se za trenutak naše koncentracije, a važno je istražiti razvoj psihe potrošača i umjetnost zaokupljanja publike. Anja Sedak Burčak (Voditeljica odjela digitalnog marketinga, Wiener osiguranje; članica IAB Croatia Attention Huba), Branimir Karačić (VP of Marketing, Sofascore; član IAB-a Croatia), Mia Lasić (Samostalna specijalistica za digitalni marketing, Addiko bank; članica IAB Croatia Attention Huba) i Damjan Planinc (Country manager Croatia & Slovenia, Teads; član IAB Croatia Attention Huba) sudjelovat će u diskusiji koju će moderirati  Kristijan Gregorić (Managing Director and Partner, Valicon; član IAB Croatia Attention Huba). Attention, Now! zasigurno će zaokupiti pažnju sudionika.

Smjernice u elektroničkom obliku dostupne su na poveznici. Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Published