IAB Europe: Dostupni su rezultati istraživanja o spremnosti industrije na eru bez kolačića treće strane

Preostalo je manje od godine dana do ukidanja kolačića trećih strana u Chromeu, što predstavlja značajnu promjenu u digitalnom oglašavanju. Kako bi se ocijenila spremnost industrije za ovo novo razdoblje, IAB je proveo sveobuhvatno istraživanje, prikupivši uvide stručnjaka iz industrije diljem Europe, koje je pokazalo da je velika većina ispitanih tvrtki, njih čak 76%, i dalje ovisna o kolačićima treće strane.

Rezultati ističu različite perspektive struke u vezi s nadolazećom promjenom – dok je većina, koja čini malo više od polovice ispitanika (57%), izrazila suglasnost s odlukom o ukidanju kolačića trećih strana, 43% ispitanika ili se nije složilo ili nisu čvrstih stavova kada je riječ o njezinim implikacijama. Međutim, kada su upitani o spremnosti na nadolazeće ukidanje, odgovori su bili raznoliki. Dok je polovina ispitanika (51%) naznačila spremnost, 34% je izrazilo neslaganje, što ukazuje na značajan dio industrije koji i dalje treba pomoć i podršku u pripremi za budućnost nakon kolačića trećih strana.

Naglašavajući područja koja zahtijevaju pažnju, ispitanici su istaknuli potrebu za snažnijim strategijama prikupljanja podataka prve strane, za povećanom suradnjom industrije i poticajem za inovacijama izvan tradicionalne upotrebe kolačića. Istraživanje je prepoznalo kontekstualno oglašavanje i identifikaciju izdavača/prve strane, zajedno s identifikacijama dobivenim autentifikacijom, kao najbolju alternativu koju istražuje industrija.

Unatoč priznanju alternativnih rješenja, istraživanje je otkrilo podijeljenost među ispitanicima prema testiranju Privacy Sandbox API-ja, pri čemu više od polovice (55%) još uvijek nije sudjelovalo u takvim eksperimentima. Ključni izazovi uključuju zabrinutost u vezi potencijalnih pitanja antitrusta, uvida u podatke i pouzdanosti oglašivačkog sustava usred kontinuiranih promjena. Ispitanici su također naglasili važnost pouzdanog vodiča za privatnost, ističući potrebu za rješavanjem pitanja privatnosti podataka i sigurnosti u bilo kojem novom oglašivačkom okviru.

Ovo istraživanje prvi je rezultat nove radne skupine za kolačiće trećih strana koju je formirao IAB Europe kako bi pomogao u razvoju informirane zajednice u iščekivanju brisanja kolačića trećih strana. Misija je radne skupine opskrbiti dionike iz cijelog ekosustava digitalnog oglašavanja potrebnim znanjima, resursima i podrškom neophodnima za snalaženje u evoluirajućem krajoliku.

Cijelo istraživanje možete preuzeti na poveznici, a ovom prilikom podsjećam i na smjernice za digitalno oglašavanje nakon ukidanja kolačića treće strane koje su pripremili članovi radne skupine IAB-a Croatia.

Published