IAB Q1 2021 istraživanje utjecaja

IAB-ovo istraživanje utjecaja u prvom kvartalu 2021. nudi trendove i uvide kako bi se utvrdilo mijenjaju li se ulaganja u oglašavanje, planiranje, strategije i taktike za 2021.

Kroz HURA-u, koja je nositeljica IAB licence za hrvatsko tržište, lokalnim akterima industrije tržišnog komuniciranja je dostupno iscrpno i pregledno istraživanje utjecaja u Q1 2021. U istraživanju su anketirani marketinški stručnjaci, media buyeri i planeri kako bi se razumjela stabilnost tržišta i mogućnosti rasta poslovanja.

Ključni rezultati:

• Optimizam ad buyera za 2021. povećan je u samo posljednjih pet mjeseci.

• Povjerenje u oglašivačke budžete za 2021. smanjilo je potrebu za čestim ponovnim ispitivanjem i preraspodjelom potrošnje koja je bila uobičajena u 2020.

• Glavni prioritet za većinu buyera ove godine je ulaganje u first-party data.

Ostalnim ključnim rezultatima te metodologiji istraživanja možete pristupiti ovdje.

IAB perspektiva

Istraživanje je ukazalo da dolazi do povećanja povjerenja u proračune za oglase. Kupci prihvaćaju CTV, a za očekivati je da to vodi do promjene kupovnog ciklusa koji će imati učestali ritam. Kupci se oslanjaju na first-party podatkovna rješenja. I na kraju, tu su i DEI inicijative (Diversity, Equity, and Enclusion) u čitavoj industriji koje će rezultirati boljom isporukom poruka – i relevantnijih poruka – koje odražavaju stvarni svijet u kojem živimo. Gledajući naprijed IAB će držati oči na ovim trendovima i ohrabrivati sve zainteresirane da se pridruže rješavanju izazova u bliskoj budućnosti.

Published