Novi dizajn statua MIXX-a priznanje je razvitku i inovativnosti hrvatske digitalne industrije

Na rovinjskoj pozornici Dana komunikacija uručene su nagrade najboljim projektima nacionalnoga natjecanja digitalnih ostvarenja, a uz pobjednike, posebne su zvijezde večeri bile nove – sada održive – MIXX statue.

MIXX Awards Croatia, uz IAB Croatia, po međunarodnoj je IAB licenci dvanaestu godinu u Hrvatskoj nagradilo najbolja digitalna ostvarenja. Glamurozna atmosfera glavne pozornice festivala uz konfete, pobjedničke govore i izvrsno raspoloženje komunikacijske zajednice uveličali su proslavu najboljih hrvatskih digitalnih projekata po kriterijima kreativnosti, strategije, izvedbe, korištenja medija i postignutih rezultata.

Ovo je natjecanje poznato po tome da se, upravo poput brzorastuće digitalne industrije, kontinuirano inovira i prati kretanja tržišta. Ista je priča i s MIXX statuama: „Krenuli smo u cijeli proces iz želje da postojeće statue prilagodimo i prevedemo u održivo rješenje, a da pritom ne banaliziramo njenu simboliku, a to je prije svega potvrda nečijeg truda i često višemjesečnog rada na određenom projektu“, naglasila je Jelena Babić (Freelance Brand Consultant & Project Manager, Jelen&Jelen), koja uz Svena Sorića (freelance grafički dizajner, dopredsjednik Upravnog odbora HDD-a) potpisuje rebranding statua, kao i fuck – love vizualni identitet Dana komunikacija.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Stručnjaci okupljeni u Organizacijskom odboru MIXX-a svake godine analiziraju domaće i svjetske tržišne tendencije te u skladu s njima oblikuju MIXX, kao i njegove natjecateljske kategorije, a svježini natjecanja pridonose i članovi stručnoga žirija sa svojom perspektivom tijekom žiriranja. U skladu s tim organizatori natjecanja i festivala – HURA i IAB Croatia – ta su obilježja natjecanja odlučila oplemeniti novim dizajnom statua.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

„Nova je statua prije svega naglašeno trodimenzionalni objekt koji se sastoji od dva elementa — baze koja nosi i informaciju o nagradi, ali i bojom kodira godinu nagrade, i samog naziva MIXX koji je apstrahiran u 3D pattern/skulpturu. Htjeli smo konceptom i materijalom napraviti potpuni odmak od prijašnje plošne verzije nagrade. Umjesto izrezivanja koji stvara waste, imamo aditivni proces 3D printa“, objasnio je Sven Sorić, a Jelena Babić dodala je: „PLA od kojeg jesu printane nagrade je plant-based, što ga čini održivim i razgradivim za razliku od ranije korištenog materijala – pleksiglasa, a istovremeno stvarno drastično smanjuje količinu otpada koju bismo imali kod konvencionalne proizvodnje.“

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Svi su pobjednici nakon rovinjske dodjele na svoje police smjestili MIXX statue novoga dizajna – koji priča snažnu priču o odvažnosti digitalne industrije, ne boji se iskazati svoju nježniju stranu te hrabro ustraje u kako društvenom tako i tehnološkom napretku – u novom, održivom ruhu. Jelena je objasnila da se 3D print prirodno nametnuo kao odabir za produkciju nagrade jer omogućuje da se statue i dalje, iz godine u godinu, kroz mikro-intervencije prilagođavaju, bilo specifičnoj tematici ili jednostavno prevođenjem nagrade u još održivije rješenje putem odabira drugog materijala prilikom izrade. A priču iza roze baze ispričao je Sven: „Baza je naglašenog kontrasta s obzirom na gornji dio nagrade, apsolutni kontrast s bijelom bi bio previše očekivan za ovakvu luckastu nagradu. Htjeli smo da nagrada vrišti ‘gledaj me!’. I ostale boje narednih godina će jednako vrištati.

Published