Novo Valiconovo izvješće otkriva da su potrošači u Hrvatskoj trenutno najoptimističniji u regiji

U svim zemljama u regiji potrošači očekuju da će se njihova financijska situacija pogoršati. Pritom su najpesimističniji potrošači u Srbiji, a najoptimističniji oni u Hrvatskoj.

Novo izvješće Valicon Consumer Insight Studeni 2023. još jednom donosi temeljiti pregled aktualnog stanja na tržištu u jugoistočnoj Europi (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija). Prema ovom recentnom izvješću potrošači u svim državama očekuju da će se njihova financijska situacija pogoršati, što je ključni pokazatelj pesimizma u regiji. Ipak, jedino se u Hrvatskoj ovaj negativni trend smiruje.

Osim toga, u BiH, Sloveniji i Srbiji potrošači procjenjuju da će manje trošiti dok se u Hrvatskoj očekuje povećanje obujma potrošnje. Najveće pogoršanje kod ovog faktora zabilježeno je u Sloveniji, koja je sad na istoj razini kao i Bosna i Hercegovina.

Ipak, pad potrošnje očekuje se općenito na sva četiri tržišta i to kod naručivanja hrane, kupnje sportske opreme, odlazaka u barove i restorane i drugima. U BiH se osim toga očekuje pad potrošnje i u kategoriji putovanja i odmora, a u Sloveniji u kategoriji kupovine odjeće i obuće.

Zanimljiv je i trend pada broja “pažljivih” (onih koji očekuju pogoršanje financijske situacije te su već smanjili obujam potrošnje ili očekuju da će to morati) i onih “u nepovoljnom položaju” (kod njih je financijska situacija lošija, a obujam potrošnje smanjen). Prema ovom izvješću broj ispitanika koji ovako procjenjuju svoju financijsku situaciju pada samo u Hrvatskoj.

Paralelno s tim u Hrvatskoj raste i broj “opskrbljenih”, tj. onih koji ne smanjuju potrošnju te su pozitivni u pogledu svoje financijske situacije. Osim ovih pozitivnih podataka za Hrvatsku, situacija je na svim ostalim tržištima u regiji sličnija onoj koja bi bila karakteristična za razdoblje recesije nego za razdoblje gospodarskog rasta.

Što se tiče percepcije inflacije, potrošači na svim tržištima i dalje primjećuju rast cijena. Međutim, percepcija promjena cijena trenutno je najniža dosad. Izvješćem je utvrđeno i da se češće kupuju jeftiniji proizvodi i proizvodi na sniženju te da je u svim zemljama prisutan trend kupovine namirnica u jeftinijim prodavaonicama.

Za više informacija o samom izvješću i rezultatima u cijelo izvješće zavirite na poveznici.

 

 

 

 

 

 

 

Published