State of Readiness – izvješće o održivosti u digitalnom oglašavanju 2024.

Odbor za standarde održivosti IAB-a Europe razvio je State of Readiness – izvješće o održivosti u digitalnom oglašavanju kako bi stekao vrijedan uvid u napredak naše industrije i shvatio što je potrebno učiniti kako bi se postigla održivost.

Sada, u drugoj godini, izvješće State of Readiness pruža sveobuhvatno, paneuropsko razumijevanje napretka naše industrije prema održivom digitalnom oglašavanju. Anketa je privukla 186 ispitanika iz 29 europskih tržišta i pružila ključne spoznaje o tome koliko je prioritetna održivost za poduzeća u ekosustavu digitalnog oglašavanja te koliki su napredak poduzeća ostvarila u smanjenju ugljičnog otiska i poboljšanju održivih praksi u posljednjih 12 mjeseci.

U ključnim zaključcima State of Readiness izvješća za 2024. ističe se sljedeće:

  • Prioritet održivosti: Održivost se i dalje smatra ključnim izazovom za industriju digitalnog oglašavanja 2024. jer se među ispitanicima navodi kao jednako važna kao i oglašavanje i mjerenje bez kolačića.
  • Prioriteti za napredak: Utjecaj stakleničkih plinova (GHG) utvrđen je kao glavni razlog za zabrinutost (64%), pri čemu su donošenje i razvoj rješenja (90%) i alata (90%) kojima se smanjuju emisije stakleničkih plinova u lancu opskrbe digitalnim oglašavanjem te konzistentni standardi za procjenu stakleničkih plinova (89%) navedeni kao ključni za poticanje napretka.
  • Vanjska provjera: Većina ispitanika (65%) slaže se da je potrebno provesti vanjsku provjeru u pogledu CO2 mjerenja i normi.
  • Pokretači održivosti: Korporativna društvena odgovornost, očekivanja klijenata i usklađenost s propisima postaju glavni pokretači interesa poduzeća za održivost.
  • Napredak prema smanjenju emisija CO2: Iako je gotovo tri četvrtine (70%) ispitanika uložilo trud u smanjenje emisija CO2, samo je četvrtina (24%) ostvarila znatan napredak.
  • Ključne poduzete mjere: Inicijative održivosti kao što su revizije okoliša, sudjelovanje u industrijskim forumima i izrada kontrolnih popisa neke su od mjera koje poduzeća poduzimaju na svojem putu održivosti.
  • Prostor za napredak: Unatoč ambicijama samo je 24% ispitanika donijelo okvir za procjenu stakleničkih plinova kako bi se izmjerio učinak digitalnog oglašavanja. Osim toga, postoji konsenzus o potrebi daljnjeg obrazovanja, dosljednim standardima i transparentnosti unutar industrije.

Na poveznici možete pronaći cijelo izvješće.

Published