U tijeku su prijave za projekte Kreativne Europe za 2023. godinu

Dodjeljuju se potpore za čak tri kategorije inovativnih projekata: Kreativni inovativni laboratorij 2023, Medijska pismenost i Novinarska partnerstva.

U sklopu ovogodišnjeg Međusektorskog potprograma, kako navodi Ministarstvo kulture i medija, mogu se prijaviti projektni prijedlozi s inovativnim pristupom u stvaranju, pristupu, distribuciji i promidžbi sadržaja kulturnih, kreativnih, audiovizualnih i ostalih sektora, a detaljnije o natječajima, o kojima prenosimo sa stranica Ministarstva, pročitajte u nastavku.

Kreativni inovativni laboratorij 2023 dodjeljuje potpore za nove oblike stvaranja koji ujedinjuju različite kulturne i kreativne sektore, primjerice eksperimentalnim pristupom i upotrebom inovativnih tehnologija te inovativnim međusektorskim pristupima i alatima koji omogućuju distribuciju, promidžbu i mogućnost pristupa u kulturnom i kreativnom sektoru. Rok je za prijavu 20. travnja 2023. godine, a projektni prijedlozi moraju predstaviti prikladne strategije za osiguravanje održivije i zelenije industrije, u skladu s idejama Novog europskog  Bauhausa te rodne ravnoteže, uključivosti, raznolikosti i zastupljenosti.

Pozivom za dostavu prijedloga za Medijsku pismenost cilj je potaknuti razvoj kritičkog mišljenja i kompetencija u korištenju medija te razmjenu znanja, politika i praksi medijske pismenosti u svrhu ograničavanja utjecaja dezinformacija. Rok je za prijavu 30. travnja 2023. godine, a maksimalni iznos potpore jest 500 000 eura po projektu, dok je stopa sufinanciranja 70 %. Predviđeno je da podržani projekti traju do 24 mjeseca.

Mogu se prijaviti suradnički projekti s jasno definiranim ciljevima, a potrebno je uključiti najmanje dva od sljedećih područja aktivnosti:

  • dijeljenje najboljih praksi iz inovativnih projekata medijske pismenosti koji uzimaju u obzir promjenjivi medijski ekosustav, posebno prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica te učvršćujući suradnju između različitih europskih regija
  • razvoj inovativnih, interaktivnih online alata za pružanje rješenja za postojeće i buduće izazove u online okruženju, što uključuje i dezinformacije
  • razvoj materijala i alata koji će pomoći građanima da razviju kritički pristup medijima te da prepoznaju dezinformacije i na njih reagiraju na odgovarajući način
  • razvoj praksi medijske pismenosti prilagođenih promjenjivom medijskom okruženju, koje uključuje manipulativne tehnike i medijsku produkciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Poziv na dostavu prijedloga za Novinarska partnerstva nastoji potaknuti povećanje inovativnosti i kreativnosti poslovnih modela, procesa novinarske proizvodnje i distribucije, povećanje interesa za novinarstvo u različitim društvenim, jezičnim i dobnim skupinama, kao i povećanje vjerodostojnosti profesionalno proizvedenog novinarskog sadržaja. Osigurana su sredstva u ukupnom iznosu 10 000 000 eura, po 5 000 000 eura za projekte koji odgovaraju na temu 1. Novinarska partnerstva – suradnja te temu 2. Novinarska partnerstva – pluralizam. Rok je za prijavu 27. travnja 2023. godine.

Kako stoji na stranicama Kreativne Europe, Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) najavila je online info sessione u siječnju 2023. godine s ciljem predstavljanja Poziva koji se provode u okviru Međusektorskog potprograma.

Info session namijenjen Potpori za Novinarska partnerstva 2023 održat će se 13. siječnja 2023. godine od 11:00 do 12:30, a moći će mu se pristupiti putem ove povezniceInfo session namijenjen Potpori za medijsku pismenost održat će se 20. siječnja 2023. godine od 10:30 do 12:00 putem ove poveznice. Datum održavanja info sessiona namijenjenog Potpori za Kreativni inovativni laboratorij 2023 još nije objavljen, no pratite njihove objave za više informacija.

Detaljnije o natječajima pronađite na službenim stranicama Ministarstva kulture i medija te Deska Kultura.

Published