Valiconovo izvješće pokazuje da su potrošači u regiji SEE i dalje oprezni, ali sve optimističniji

Novo izvješće Valicon Consumer Insight Rujan 2023. još jednom donosi detaljan i temeljit pregled stanja na tržištu na području jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija). Glavni su zaključci istraživanja da su potrošači u regiji i dalje oprezni, ali sve optimističniji. Također se očekuje nastavak pozitivnih trendova u sljedećem tromjesečju, ali samo uz uvjet da nema velikih promjena vezanih za okoliš. Mi vam donosimo kratki pregled izvješća, a cijelo istraživanje možete pronaći na poveznici.

Sve države na našem području bilježe smanjenje negativnog pogleda na financijsko stanje u državi, osobito u usporedbi s zadnjim tromjesečjem u 2022., osim u Bosni i Hercegovini koja i dalje pokazuje blagi negativni trend. Na svim je tržištima i dalje očit rast cijena, ali su potrošači u Sloveniji trenutno najviše optimistični u tom pogledu, dok je u Hrvatskoj stanje još nejasno. Hrvatska te Bosna i Hercegovina prednjače u porastu vrijednosti štednje, što je usko povezano s činjenicom da potrošači u sve četiri istražene države teže kupnji proizvoda koji su na popustu i uglavnom posjećuju jeftinije dućane.

Pozitivan trend prepoznaje se i u tome što slovenski potrošači sve manje odgađaju velike kupnje i kupnju skupljih proizvoda, a u Hrvatskoj pada broj ljudi koji otkazuju pretplate i članstva. Nadalje, očekuje se kontinuirani pad naručivanja hrane i kupnje skupih sprava za vježbanje. U ovoj kategoriji Hrvatska je pokazala da troši najviše u usporedbi s drugim državama, dok Srbija prednjači u kategoriji odjeće i obuće.

U svim je državama generalni stav potrošača da će se njihovo financijsko stanje pokvariti, a ne poboljšati. Kada je u pitanju investiranje, u sve četiri države potrošači su najspremniji uložiti u nekretnine ili pak čuvati novac u eurima. Potrošači najveći porast cijena očekuju u kategorijama hrane i osnovnih potrepština.

Valiconov izvještaj u cijelosti pronađite na poveznici.

Published