IAB Croatia u suradnji s organizacijom IAB Serbia s ciljem unapređenja tržišta digitalnog marketinga

Suradnja s organizacijom IAB Serbia prilika je za povezivanje, izmjenjivanje najboljih praksi te ostvarivanje korisnih i poticajnih međunarodnih istraživanja i projekata.

Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), vodeća strukovna udruga koja okuplja neke od najnagrađivanijih i najkvalitetnijih agencija (53) koje zastupaju 75% oglašivačkih budžeta u Hrvatskoj, preuzela je IAB licencu za hrvatsko tržište. Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svjetske organizacije IAB Global Network, a ovim širenjem povezuje sve aktere angažirane u održavanju interaktivnog marketinga hrvatskoga tržišta na najvišem standardu. Tim je povodom dogovorena i suradnja s kolegama iz IAB-a Serbia, koja će omogućiti razmjenu uvida i iskustava, ali i zajednički rad na budućim projektima.

Nenad Milić, izvršni direktor IAB-a Serbia, istaknuo je važnost IAB-a te ponudio podršku i iskustvo: Povodom ponovnog pokretanja inicijative za uspostavljanje IAB-a u Hrvatskoj, želeo bih da čestitam kolegama u organizaciji HURA što su prepoznali važnost delovanja jedne takve strukovne i poslovne organizacije i uticaja koji ona može imati na strukturiranje i dalje unapređenje tržišta digitalnog oglašavanja. Kao jedna od najbrže rastućih grana ekonomije, industriji digitalnog oglašavanja je od krucijalne važnosti da ima udruženje koje će okupljati čitavu zajednicu (sve relevantne stejkholdere sa strane agencija, izdavača, oglašivača i ad tech kompanija) i time biti forum za diskusiju, standardizaciju, edukaciju, sprovođenje istraživanja i sve ostale projekte koje mogu da doprinesu zajedničkom razvoju.“

IAB Serbia osnovan je 2009. godine, a članstvo čini više od 80 medijskih i digitalnih agencija, izdavača, brendova i tehnoloških firmi odgovornih za prodaju, isporuku i optimizaciju digitalnih oglasa, kao drugih kompanija koje ulažu svoje budžete u digitalne kampanje. „IAB Srbija je, kao udruženje koje postoji preko 12 godina i predstavlja najvažniju organizaciju ove vrste u našoj zemlji, vrlo otvoreno i voljno za saradnju, razmenu iskustva i sprovođenje zajedničkih projekata kako bi se pomenuti ciljevi što efikasnije realizovali“, dodao je Nenad Milić.

Jedan je od ciljeva IAB-a Croatia da buduće politike i propisi, pa čak i oni na razini EU-a, omoguće kontinuirane inovacije i održivost, uz istovremeno ulaganje vremena i resursa u specifična pitanja s kojima se interaktivna marketinška zajednica suočava – od kolačića treće strane i privatnosti potrošača do financijskih rizika. Svi zainteresirani dobit će uvid u analize i podatke koji ilustriraju rast i poziciju digitala u gospodarstvu, trendove i kretanja tržišta te vrijedne sadržaje i edukacije koje IAB i HURA organiziraju s jedinstvenim pristupom ogromnoj IAB-ovoj bazi znanja i materijala te umreženosti na europskoj i svjetskoj razini, a već je sada dostupna i studija IAB Europe AdEx Benchmark 2020 s podacima o potrošnji na digitalne kanale diljem Europe.

„Kroz HURA-u je već više od 50 članova postalo dio ove globalne organizacije, a ponosni smo što se, osim na globalnoj razini, nastavljamo povezivati sa susjednim kolegama, čija su nam znanja i podrška veliki vjetar u leđa pri ostvarivanju novih hrabrih pothvata, na čemu smo im neizmjerno zahvalni“, naglasila je Dunja Ivana Ballon, izvršna direktorica HURA-e i iAB-a Croatia. Djelovanjem unutar HURA-e, IAB Croatia odgovorit će na sve veću potrebu kompanija, agencija, izdavača i brojnih drugih za ujedinjenom komunikacijom i širenjem utjecaja kako na hrvatsko tako i na međunarodno tržište te im edukacijom i umrežavanjem pružiti potrebnu podršku. Svi zainteresirani za priključenje o postupku se mogu informirati na službenoj stranici www.iab-croatia.com.

Published