Pozitivan rast za europsko tržište digitalnog oglašavanja!

Studija IAB Europe AdEx Benchmark 2020 pokazala je da digital upravlja s više od 50 % cjelokupne medijske potrošnje na 13 od 28 tržišta obuhvaćenih studijom.

Potrošnja na digitalne oglase u Europi porasla je 2020. za 6,3 %, na 69,4 milijarde eura, usprkos ozbiljnim ekonomskim vjetrovima uzrokovanima pandemijom. To je najsporiji zabilježeni rast od početka studije IAB Europe Adex Benchmark iz 2006. godine, znatno niži nego tijekom financijske krize 2008/2009.

Predvođeni značajnim širenjem e-trgovine, social i video zabilježili su najznačajniji rast svih kanala. Social je porastao za 15,9 %, a video za 16,3 %. U međuvremenu je display porastao za 9,1 %, a search za 7,9 %. Iako je audio tržište i dalje malo, čineći nešto manje od 1 % tržišta digitalnog oglašavanja, svejedno predstavlja ukupnu vrijednost od 500 milijuna eura.

Ključni rezultati

  • Prognoze IAB-a Europe neprestano su se poboljšavale tijekom 2020. jer je postalo očito da se digitalno oglašavanje snalazi u pandemiji bolje nego što se očekivalo. To je bilo potaknuto eksplozijom internetske konzumacije poput streaminga i gaminga te brzim prelaskom na e-trgovinu. Za razliku od prijašnjih recesija, oglašivači – osobito mala i srednja poduzeća – nisu stali, već su nastavili ulagati kako bi pokrenuli svoju digitalnu ponudu ili prilagodili robu i usluge promjenama načina života uzrokovanima pandemijom. Dok je oglašavanje zasnovano na performansama dominiralo do Q3, u Q4 je brand spending s fokusom na video snažno skočilo.
  • Turska predvodi rast s 34,8 % u odnosu na 2019., a slijede je druga tržišta srednje i istočne Europe. Najbrže rastuće zapadnoeuropsko tržište bila je Njemačka, koja bilježi čak 10,4 % više.
  • Digitalni udio u svim medijskim oglašavanjima povećao se na svim tržištima koja se proučavaju, često za polovinu postotnih bodova, dok su drugi medijski kanali trpjeli. Digital sada upravlja s više od 50 % cjelokupne medijske potrošnje na 13 od 28 tržišta obuhvaćenih ovom studijom.
  • Potrošnja na digitalne oglase po glavi stanovnika iznosila je u prosjeku 87 €, a na vrhu su liste UK (338 €) i Švedska (260 €).
  • Rast u 2020. varirao je prema formatu: display je nadmašio market (+9,1 %), a slijedi ga plaćeno (Paid-for Search) pretraživanje (+7,8 %). Classifieds, Directories i Affiliates zabilježili su pad (-9,1 %).
  • U Displayu su dominirali video (+16,3 %) i social (+16,5 %). Izuzimajući social, programmatic je bilo ključni pokretač rasta (+8,3 %), dok je non-programmatic potrošnja opala (-2,7 %).
  • Video sada upravlja s 39,4 % ukupne display potrošnje i premašuje 50 % na 4 tržišta.
  • Što se tiče uređaja, rast je došao s mobilea, dok je desktop potrošnja pala.

Zaključno

Unatoč nezamislivo izazovnoj godini, zaista je ohrabrujuće vidjeti pozitivan rast u 2020. To je pohvala ljudima, proizvodima i uslugama koji pomažu upravljati i razvijati industriju digitalnog oglašavanja, čak i u najizuzetnijim okolnostima.

Interactive Advertising Bureau (IAB) posvećen je razvoju tržišta i svojim članovima kao predvodnik političkog zastupanja i promicanja suradnje u industriji radi osiguravanja najviših standarda i organizacije industrijskih programa koji biznisima omogućavaju razvoj i napredovanje na domaćem te europskom tržištu.

Detaljnu IAB Europe AdEx Benchmark 2020 studiju možete pregledati i preuzeti ovdje:

Published