Lokalnom tržištu kroz IAB Croatia dostupna Open Source inicijativa

Kroz IAB Croatia sada je lokalnom tržištu dostupna Open Source inicijativa za povećanje transparentnosti i suradnje koja nastoji riješiti problem neusklađenosti među cijelom zajednicom tržišnih komunikacija.

Iako postoji nekoliko projekata otvorenog koda (open source) koje podržavaju oglašivačko tehnološke tvrtke i pojedinci, dosada nije bilo usklađenih napora industrije da se na jednom mjestu organiziraju i održavaju relevantni open source projekti. Open Source inicijativa za povećanje transparentnosti i suradnje odgovara na ovaj problem i nastoji riješiti neusklađenost među cijelom zajednicom tržišnih komunikacija.

Smještena na GitHubu, Open Source inicijativa dostupna je svim članovima IAB Croatia i zainteresiranim akterima na tržištu, a tamo se već sada mogu naći brojni korisni materijali. IAB Croatia, koji djeluje u sklopu HURA-e, kao predstavnik industrije interaktivnog marketinga u Hrvatskoj osigurava stabilnost i razvoj struke te pristup brojnim materijalima, a kroz ovu inicijativu svi zainteresirani za rad IAB Croatia dobit će pristup uzorcima i referentnim standardima s ciljem pružanja najboljih praksi za implementaciju.  

Open Source inicijativa omogućit će stvarne implementacije standarda koje se mogu izravno integrirati i alate koji mogu biti korisni u primjeni standarda. Inicijativom će upravljati IAB Tech Lab Architecture Group koju čine Extreme Reach, GroupM, GumGum, Oracle, Tapad i The Trade Desk. Početni doprinosi kodu doći će od inženjerskih timova u Googleu, Index Exchangeu, The Trade Desku i Zefru, a kao polazište uključuju sljedeće projekte:

● Unified ID 2.0 (UID2): Open Source ID okvir

● Brand suitability test benchmarks: Repozitorij sadržaja prema GARM standardima

● Ads.cert: Dokaz konceptnih biblioteka za implementaciju provjerenih veza za sigurnu kupnju oglasa pomoću specifikacije Ads.cert 2.0 koja je u tijeku.

Sve aktualne projekte i detalje o upravljanju, podnošenju projekata, kodeksu ponašanja i smjernicama zajednice za Open Source inicijativu možete pronaći ovdje.

O IAB Tehnološkom laboratoriju

Osnovan 2014. godine, IAB-ov tehnološki laboratorij (Tech Lab) neprofitni je konzorcij koji angažira zajednicu članica globalno na razvoju temeljne tehnologije i standarda koji omogućuju rast i povjerenje u ekosustav digitalnih medija. Sastavljen od digitalnih izdavača, tvrtki za tržišne komunikacije, agencija, marketinških stručnjaka i drugih tvrtki članica, IAB Tech Lab usredotočuje se na rješenja za sigurnost brendova i prijevare oglasa; identitet, podatke i privatnost potrošača; iskustvo i mjerenje oglasa; i programsku učinkovitost. Za više informacija posjetite www.iabtechlab.com.

Published