Radna skupina za (samo)regulaciju IAB-a Croatia: U fokusu teme komunikacije prema djeci i influencer marketing

IAB Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga te velike svjetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj koji predstavlja jedinstvenu i brzorastuću zajednicu sudionika na hrvatskom digitalnom tržištu. Okuplja oglašivače, agencije za tržišno komuniciranje, medije, ad-tech kompanije, izdavače, strukovne udruge i sve zainteresirane za napredak digitalne industrije – trenutno čak 101 članica izravno sudjeluje u oblikovanju digitalne industrije u Hrvatskoj, zbog čega je prepoznata potreba za djelovanjem u segmentu (samo)regulacije tog sektora.

Radna je skupina osnovana s ciljem (samo)regulacije cijelog tržišta, a IAB Croatia tim je povodom u radnoj skupini okupio stručnjake koji će se baviti legislativnim pitanjima digitalnog tržišta: Mario Fraculj (Algebra), Petra Bogavčić (mmb media agentur), Kristina Gotovac (Komunikacijski laboratorij), Nikola Vrdoljak (404 agency) i Igor Zgrabljić (Google).

Članovi su se odlučili fokusirati na dvije prioritetne teme – influencer marketing i komunikaciju prema djeci, koje smatraju važnim temama digitalnog okoliša, koje se međusobno nadovezuju. Trenutni je primarni cilj sastavljanje i objavljivanje novih smjernica za standardiziranje influencerskog tržišta, a sve će aktivnosti biti predstavljene na jesenskoj Skupštini IAB-a Croatia.

Mario Fraculj, član radne skupine za (samo)regulaciju, nadovezao se s ciljevima radne skupine: U narednom razdoblju radna skupina za (samo)regulaciju fokusirat će se na uređivanje influencer marketinga kao sve zastupljenijeg oblika komercijalne komunikacije. Također, bavit ćemo se komunikacijom prema djeci, u smislu online sigurnosti, ali i ograničenja oglašavanja nutritivno siromašne hrane i pića usmjerenog ovoj ranjivoj ciljnoj skupini.

Prvi koraci prema (samo)regulaciji oglašavanja usmjerenog djeci na našem tržištu već su napravljeni u sklopu sudjelovanja predstavnika HURA-e i IAB-a Croatia u HZJZ-ovoj radnoj skupini, kojoj je glavni cilj ograničavanje oglašavanja nutritivno nepovoljne hrane i pića kako bi se zaštitila dobrobit i zdravlje djece.

U sklopu IAB-a Croatia djeluju i radne skupine posvećene nizu ključnih pitanja domaće digitalne industrije – kao što su organizacijski odbor natjecanja MIXX, Research Hub, radna skupina za online media AdEx; DOOH oglašavanje; pažnju u digitalnom marketingu; community/edukaciju; umjetnu inteligenciju; kolačiće treće strane te za native oglašavanje; – a članovi IAB-a Croatia, osim što se mogu priključiti radnim skupinama, uvijek su dobrodošli i sa svojim prijedlozima i inicijativama.

Više informacija možete pronaći na LinkedIn i Facebook profilima.

Published